torsdag 2 april 2015

Ekorren besöker Smedstorpet


Under en utflykt till lekparken hörde barnen efter en stunds lek någon maskin. Barnen ville se efter vad det var. De följde ljudet och hittade en grävmaskin i trädgården till hembygdsföreningens torp Smedstorpet. Gissa om det var spännande. Barnen frågade vad de gjorde och fick till svar att de höll på att gräva in vatten och avlopp i ett uthus, så att man skulle kunna gå på toaletten när man besökte torpet. Farbröderna visade barnen de olika slangarna och rören och förklarade vad de var.


Vill ni komma in och titta frågade Åke och Bengt barnen. -Jaa!

Åke och Bengt visade barnen runt både inne och ute, de berättade hur det var förr i tiden och barnen hade många kloka frågor. Vi fick lära oss att de inte hade el förr i tiden, de bakade bröd i brödugnen som de eldade i. De hade inte vattentoalett som det ska bli nu utan ett utedass. De hade höns och en gris i huset bredvid som även det finns kvar och kanske en ko.

 -Tror ni att de andra husen på Smedstorpsvägen fanns då?
 -Neej! svarade barnen



Vilken lyckad utflykt, barnen fick möta representanter från den äldre generationen och ta del av deras kunskap. De fick lära sig mer om sin hembygd, titta, fråga, fundera, känna, lukta. Vad är den där dörren i kullen? en jordkällare! Hade dem tv på den tiden? Fanns det ingen övervåning? vart sov de?

"Arbetslaget ska ge barn möjlighet att lära känna sin närmiljö och de funktioner som har betydelse för det dagliga livet samt få bekanta sig med det lokala kulturlivet." 
(Läroplan för förskolan, Lpfö 98/10)