onsdag 10 februari 2016

Ekorren forskar

 
På Ekorren har vi en nyfikenruta där barnen får skriva upp frågor som de undrar över.
Just nu forskar barnen på frågorna:
 
* Hur tillverkas målarfärg
* Hur gör man knäckebröd
 
Först fick barnen komma med hypoteser, hur tror de att målarfärg tillverkas? Sedan diskuterade vi hur vi skulle gå vidare, hur skulle vi få svar?
 
Det fösta barnen kom på var att vi skulle testa deras förslag. Barnen blandade karamellfärg med mjölk, vatten och yoghurt och fick till tre färger som det fungerade bra att måla med. Undra om färgerna håller för att målas med ute? barnen målade alla tre färger på en planka som ska sättas upp ute för att undersöka den saken.
 
 
 
Nästa förslag var att vi skulle fråga en kunnig person. Eftersom det är lite som magi hur målafärg tillverkas enligt några barn ville barnen att vi skulle fråga en trollkarl. Även en konstnäs och en målare bör tillfrågas. Vilken tur att det bor både trollkarl, målare och konstnärer i Björsäter. Vi hjälptes åt att formulera brev och dessa ska postas.
 
Det ska bli spännande att följa fortsättningen på detta projekt, vad kommer vi få för svar på våra brev? Hur kommer färgen att hålla för utomhusbruk?  Hur kommer det gå med de övriga förslagen med blommor, ägg och oljor...
 
fortsättning följer...
 
 

Nyfikenväggen med dokumentation för målarfärgsprojektet.
 
 
Hur gör man knäckebröd?
 
Barnen hade många hypoteser och förslag men de slutade alla i att man behövde en deg som skulle gräddas i ugn. Vi sökte på recept på plattan och hittade ett som vi provade.
 
Tillsammans bakade vi knäckbröd och åt det till mellis, mums! Nu vet vi hur man gör knäcke!